3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим е присъдата на Жечко Кюркчиев, който предизвика тежка катастрофа в Шумен, при която загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена беше ранена.
Присъдата е на Окръжен съд - Шумен.

След само две заседание приключи делото срещу 19-годишния Жечко Кюркчиев, който призна вината си, поради което след редукция на наказанието, той получи ефективна присъда от 3 години и 4 месеца при общ режим.

Кюркчиев е осъден за това че е причинил смъртта на 22-годишната Светомира Станчева и е ранил друга жена при предизвикана заради шофиране с превишена скорост тежка катастрофа.

Инцидентът стана на кръгово кръстовище в Шумен, като шофирания от Жечко Кюркчиев джип удря с превишена скорост навлязлата вече в кръстовището кола на Светомира. Младата жена умира, а нейна спътничка е ранена.

Непосредствено след инцидента полевия тест на шофьора показа употреба на наркотици, но по-късно кръвната проба бе отрицателна, а джипа на момчето изгоря на охраняван полицейски паркинг. Произнесената присъда не е окончателна, но близките на загиналата заявиха, че са удовлетворени.

„Това, което може да кажем - нашето семейство, е, че сме удовлетворени от решението на уважавания български съд. Предполагам и очаквам, че ще има обжалване от страна на обвиняемия, така че за напред във времето ще видим как ще се развият събитията”, заяви бащата на Светомира.

„Мисля, че наказанието което беше определено, е близко до това, което прокуратурата поиска и е справедливо. Борбата с всички тези ПТП-та, които се случват, трябва да започне от някъде и може би това е ефективни присъди“, каза прокурор Василена Анастасова.

Присъдата може да бъде обжалвана в 14-дневен срок.