Кои са мутрите в парламента, аз ли съм мутра, тези 240 човека в парламента мутри ли ги наричаме? Това попита в „Тази събота“ депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов по повод изказването на президента Румен Радев по време на откриването на новия политически сезон в Народното събрание. 

„Така не се говори. Президентът слезе и заобиколен от едни момчета с черни фланелки и синджири, които бутаха кофите за боклук върху полицията, го изпратиха до президентството. Той не се ли вижда как това изглежда отстрани? Отвратително е. Един президент, не е президент на 5 или 10 протестиращи. Да, има протести, всички сме съгласни, демокрацията позволява, ами останалите 7 млн., които не протестират? Той не е ли президент на тези хора“, каза Рашидов. 

Депутатът заяви, че не напада държавния глава, а просто го призовава да влезе в роля. „Ролята на един президент е да сведе глава пред националните ценности, да си поеме задълженията като президент на българския народ“, добави той. 

Рашидов посочи, че „ежбите на двама генерали не могат да станат повод за национална катастрофа“. По думите му преди няколко месеца той е видял желание за смирение от страна на премиера Бойко Борисов, но президентът не му е отговорил със същото. Той добави, че „големите мъже“ са длъжни да седнат на една маса и да потърсят помирение. 

„Знаем ли биографиите на тези, които искат да яхнат младите? Искат да ни убиват, искат Народен съд, искат бесилки… това ли е демокрацията? Това, че много хора мълчат, това не значи, че те са се смирили да бъдат заплашвани от двама-трима полудели хора. Доброто също има юмруци“, каза Рашидов. 

Той добави, че не бива да се стига до „гражданска война“, но ако се допусне – за това ще са виновни Радев и Борисов. Рашидов заяви, че на антиправителствените протести има провокатори, които са платени. 

„Хората искат да променят нещо и това ще го приемем. Не е вечен никой, животът не е вече, да, и Бойко ще слезе от тази сцена, но не и чрез тази истерия. Нека дойдат изборите и ако токова им е омръзнало това управление, младите могат да изберат каквото искат. Изборът е в ръцете им, а не в камъните и паветата“, посочи депутатът от ГЕРБ. 

Рашидов беше категоричен, че не е чул нито едно послание от демонстрантите, освен призиви за насилие. Народният представител коментира, че премиерът е обграден от „подмазвачи“, той уточни, че скоро не се е виждал с него. „Всички, които му бяха на колене, на яслата, сега ще го предадат първи. Аз за това съжалявам“, посочи още той. 

За връзката на Рашидов с Илия Павлов, обвиненията, че е бил част от подземния свят и новата му биографична книга – вижте във видеото!