Подписването на новия рамков договор за дентална помощ скара стоматолози и зъботехници.

В договора са предвидени безплатни подвижни протези за хората, които имат нужда от такива. Пациентите обаче ще трябва да платят труда на зъботехника за изработването ѝ.

„Всеки случай е различен. Зъботехниците са на чистия частен пазар. Цените варират. Аз не бих се ангажирал…”, каза вчера в предаването „Тази сутрин” председателят на Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

Никой обаче не коментира колко струва труда на зъботехниците и това според Асоциацията на зъботехниците е проблеми.

„Трудът е твърде тежък и ценообразуването е система, в която до последната стотинка нещата са ясни. Нас никой не ни е питал – нито зъболекарския съюз, нито Здравната каса”, коментира в предаването „Тази сутрин” председателят на асоциацията Стоян Котев.

По думите му обществото целенасочено се подвежда.

„Това, което провокира нашето недоволство, беше точно изказването на г-н Шарков след подписването на договор. Той обясни какво представлява пакетът дентални дейности и когато се стигна до т. нар. безплатни протези, той каза, че всъщност не е отразена само цената за зъботехнически труд, която цитирам: „струва около 70-80 лв.”, обясни главният секретар на Асоциацията на зъботехниците Иван Бурджиев.

По думите му подобно изказване е директно вмешателство в ценообразуването на техния труд.

Вижте повече във видеото!