Изправени сме не само пред здравна криза, но и пред „свирепа икономическа криза“, затова трябва да бъдат предприети бързи мерки в помощ на малкия и средния бизнес, заяви евродепутатът Радан Кънев в „Тази сутрин“.

Що се отнася до здравната криза, нямаме друг избор, освен стриктно да спазваме мерките на щаба, който е създаден да се справи със ситуацията и носи отговорност за това, каза Кънев и отбеляза, че по време на война не може да има два щаба, визирайки инициативата на главния прокурор Иван Гешев за създаване на такава структура.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато водиш война, не можеш да имаш два щаба“, категоричен е евродепутатът.

Също така „героизмът е на фронтовата линия“, но войната се „печели в тила от икономиката“, смята Радан Кънев, според когото държавата ни трябва да вземе спешни мерки в помощ на бизнеса по подобие на Франция и Германия.

Гръбнакът на българската икономика е малкият и среден бизнес, а не олигарсите, за които говори премиерът, заяви Кънев, който иска бързи мерки за малките предприемачи.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него правителството спокойно може да отпусне между 3 и 5 милиарда за такива мерки, предвид хвалбите за финансовата ни стабилност.

В четвъртък Европарламентът ще гласува пакет в помощ за справяне с кризата с коронавируса, каза евродепутатът и отбеляза, че там са включени 1,5 милиарда лева „свежи пари“ за България и още толкова има от фондове, които, вместо да бъдат върнати, ще бъдат ползвани за борба със заразата.

Правителството ни трябва да изхарчи тези пари прозрачно, а за тях има и условие за подпомагане на бизнеса, заяви Кънев.

Сред другите мерки, които трябва да бъдат взети, според Кънев, са данъчно-осигурителна ваканция за малките предприятия и запазване на работните места.