„Децата в пандемията бяха прекалено много нарочени“, смята пулмологът д-р Рада Маркова. По думите й всички щамове на коронавируса протичат леко при по-малките.

„Разпространението на инфекцията е по хоризонтален път – приятелски кръгова, семейства, но не и при работа с децата. Нещо, което при грип, например, е факт. За тези толкова месеци нямахме нито един човек от персонала на детските заведения, който да се инфектира от болно дете“, коментира Маркова в „Тази сутрин“.

Тя подчерта, че грипът е далеч по-опасен за малките. При този тип вирусна инфекция, независимо от диагностиката и лечението, всяка година у нас умират между три и пет деца.

Д-р Маркова добави, че децата невинаги заразяват останалите възрастни в семейството и медицината няма отговор защо това е така.

„Факт е, че децата боледуват леко и нямат въпросните АС рецептори по долните дихателни пътища“, допълва Маркова.

По думите й хората са прекалено стресирани заради пандемията. За децата е изключително рядко да карат коронавирус по-тежко.

„При всички случаи възрастните трябва да са отделени от контакта с децата, защото действително малките са много спонтанни и няма как да ограничим комуникацията. В част от държавите по света това беше и политиката – да се остави младите да общуват свободно, а възрастните да бъдат изолирани“, коментира пулмологът.

Маркова е категорична, че пандемията е нанесла много косвени щети върху детското здравеопазване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!