„12-годишният Александър има страхотен късмет, че е с психологичен проблем. Благодарение на това, че той има дромомания - хваща пътя импулсивно, независимо накъде, дали е познато, или непознато. Това го нивелира емоционално, прави го не толкова страхлив и благодарение на това е оцелял", каза в „Тази сутрин“ психиатърът Веселин Герев.

"В една такава ситуация, погледнато психологически, страхът убива. При едно друго дете оставането само в гората би предизвикало много силен стрес с всички последици, дори стресът може да го убие“, допълни той.

В обществото ни все още има емпатия

„Много позитивно съм настроен от факта, че в нашето общество все още има емпатия. Винаги когато сме коментирали събития, сме твърдели, че обществото ни се капсулира. Перник ни показа, че добрите хора все още съществуват, а ролята на медиите е да ги показва. За едно общество е важно да бъде сплотено и обединено“, коментира още психиатърът.

Според него твърденията, че бащата на 12-годишния Александър може да е замесен в изчезването му, са показали, че цялото ни общество е станало много мнително и подозрително.

Къде е българската армия в кризисни ситуации?

В разговора участва и Свилен Делчев – един от доброволците, които търсят 12-годишния Александър. Той е медицински работник в детска болница. Участва в различни каузи - доброволец е в COVID вълната, в акции за приемане на украински майки с деца.

„Имаме група на доброволци във Вайбър и получих съобщение, че има дете, което е загубено. Подготвих се с инвентар и раница и тръгнах. На място заварих един огромен хаос. Прикрепих се към момчета, с които бях вече работил. В следващите дни не зная как е било, но в събота попаднах в абсолютен хаос, хаотично вървене, подаваха се слухове и всички тръгваха към тях. Радвам се, че след това нещата са се координирали“, коментира Свилен Делчев.

„Трябва да се впрегнат всички доброволчески структури и да се направят обучения, за да се види как да се действа. В кризисни ситуации се разчита на тях. Къде е българската армия – където има дисциплина и йерархия“, запита Свилен Делчев.