След сигнал за опасност от екологично бедствие в старозагорското село Мирово добиването на инертни материали до моста на река Марица край селото ще бъде проверено.

Снимка: bTV

Според жителите добиването на пясък в коритото на реката унищожава основите на моста край селото. Местните хора се опасяват, че съоръжението може да рухне, а  дейността на фирмата, отговаряща за почистване на речното корито, може да доведе и до екологична катастрофа.

Снимка: bTV

От фирмата бяха категорични, че спазват всички изисквания и дори са почистили реката от много дървета и клони.

Снимка: bTV

Жителите на селото обясниха, че нивото на водата е спаднало заради огребания пясък, а не защото няма валежи. Управителят на фирма, почистваща речното корито, бе категоричен, че водата е спаднала заради сухата година и че няма опасност съоръжението да рухне. 

Снимка: bTV

От Областното пътно управление успокоиха хората, че мостът не е опасен и може да се преминава по него спокойно. Увериха, че отново ще проверят как се добиват инертни материали:

Снимка: bTV

"Правят се периодични инспекции, последната е през октомври, проверява се, ще замерим разстоянието от моста до добива на инертни материали и, ако има нарушения, ще бъдат наложени санкции", заяви Илия Златев от ОПУ - Стара Загора.

След сигнала Басейнова дирекция също ще направи проверка. 

Вижте още във видеото.