Провалът на извънредното заседание в парламента не е изненада. Около тази теза се обединиха социологът Юлий Павлов и политологът доц. Васил Гарнизов. 

„Премиерът Борисов е избрал стратегия да излъчва новини от превозното средство 4х4 и на всяка цена да избягва контакт с протест и граждани. Основната му грижа е да не стане смешен – когато минава покрай входа на парламента да не бъде уцелен с яйце или домат“, коментира доц. Гарнизов. 

По думите му през последните години систематично институциите се подценяват. Той припомни, че при дебатите по последния вот на недоверие към кабинета – премиерът не се е появил в Народното събрание. 

„Той казва: „Парламентът е второстепенна институция – мене гледайте, мене слушайте“, посочи още политологът. Юлий Павлов допълни, че след лятната ваканция – грижата за кворума ще бъде на управляващото мнозинство, докато сега е била БСП, които са свикали заседанието. Той заяви, че актуализация на бюджета не може да се направи с едно заседание на парламента. 

Социологът заяви, че резултатът от кворума, 78 регистрирани депутати от БСП, показва, че освен официални партньори в управлението, има и неофициални – от ДПС и ВОЛЯ. 

„Борисов разпределя държавни ресурси, които не са негови. Ресурси, събрани от българските данъкоплатци. Прозрачната процедура за разпределянето на тези ресурси е чрез актуализация на бюджета или поне някаква форма на парламентарна прозрачност“, коментира още доц. Гарнизов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!