Продължаващо ниско доверие към правителството и криза в доверието към институциите и политическите лидери. Това показват резултатите от ново проучване на „Алфа Рисърч“ за обществените нагласи на българите.

То е проведено в периода 22-30 ноември сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Доверието към кабинета „Денков“ е около 21%, а негативните оценки нарастват с 10%.

„Премиерът и правителството са в неизгодната ситуация да бъдат одобрявани единствено от симпатизантите от ПП-ДБ – 65-70%, но не и от тези на ГЕРБ-СДС – около 30%. Тези перманентни конфликти по никакъв начин не допринасят за изграждане на доверие в такава сложна обстановка. Ясното послание е, че този стремеж част от подкрепящите партии да се държат като опозиция, за да извлекат някакви бонуси, не води до никакви бонуси за никой. Напротив, виждаме изостряме на недоверието към всички“, каза социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. 

Каква е оценката за ротацията между премиерите?

Всеки втори очаква, че ротация между премиерите ще се случи, но че трябва да стане с по-съществен ремонт на кабинета. 19% мислят, че няма да се стигне до ротация, а ще има предсрочни парламентарни избори.

Снимка: bTV

Електорални нагласи

Още повече спада делът на хората, които биха отишли да гласуват. Желание да гласуват на парламентарни избори заявяват 36%, сочи прочуването на „Алфа Рисърч“.

Снимка: bTV

„Никога не сме имали толкова нисък резултат в прочуване. При 36% желание за гласуване партиите започват да губят от твърдите си ядра – лоялни избиратели на устойчиви партии казват, че този тип политика не им харесва. Фокусирайки се върху перманентни скандали, губим важните за нацията приоритети - образование, катастрофи, домашно насилие. Когато фокусът върху важните резултати е загубен, има два негативни прочита – за политическите партии и за обществото“, допълни Боряна Димитрова.

Спад в доверието към политическите лидери

Бойко Борисов, Христо Иванов и Костадин Костадинов губят най-малко от своето доверие спрямо юни 2023 г. - около 2-3%.

Снимка: bTV

Асен Василев, Кирил Петков и Корнелия Нинова качват недоверието си по-значително до около 60%.

Снимка: bTV

При Ахмед Доган се наблюдава доверие сред избирателите и недоверие отвън, както при другите лидери. При Делян Пеевски обаче има поляризирано отношение – 26% положителни оценки и 27% отрицателни. Над 40% дават неутрални оценки.

Снимка: bTV

По думите на Димитрова е възможно фигурата на Пеевски да бъде наложена чрез вътрешните структури на ДПС и публичните му изяви.

Спад доверието в полицията

Проучването отчита спад в доверието на българите и в полицията. Отрицателните оценки за дейността на полицията бележат 10% ръст, а положителните - 10% спад. В София отрицателните оценки достигат 50 на 100, докато в страната – 32-33%. Според социолога това има връзка с протестите срещу БФС.

Снимка: bTV

Най-конфликтни теми

Хората очакват най-големи конфликти по темите, които ги засягат пряко - бюджета (пенсиите, данъци), енергийните теми (цени на горива, „Лукойл“). Те са следвани от кадровите назначения, промените в Конституцията и контрола над службите за сигурност.

Снимка: bTV

Данните са от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 22-30 ноември сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.