Протест на бивши химици от закрития   торов завод "Химко" във Враца заради неизплатени заплати. Сагата е със 17-годишна давност. Близо 700 души са ощетени и все още чакат справедливост от съда.

Валентина Недкова погребва след авария в "Химко" баща си. А след четвърт век работа като електромонтьор погребва и 8 000 лева неполучени възнаграждения. Съдът й одобрява по-малко от 3 000, но кога ще ги получи, не знае.

„Децата ми имат нужда от помощ, аз не мога да им помогна. "Топлофикация" те търси да си плащаш сметките, а ние -  парите ни са в "Химко"", оплаква се Валентина.

Делото е на финалната права, милион и половина лева чакат да постъпят по сметките на  работниците, съобщи синдикът на завода.  

Има и одобрена план – сметка от Врачанския окръжен съд, потвърдена от Апелативния съд. Заради жалба на един работник обаче сагата са парите на химиците е прехвърлена във ВКС.

"Химко" е в несъстоятелност от 16 години. В гордостта на Враца някога са работили над 2 000 души, а предприятието е осигурявало 3% от световното производство на карбамид.