Уволняват за втори път инспектора от РИОСВ-Враца – инж. Георги Караиванов, който сигнализира за опасен серовъглерод на територията на бившия завод „Химко“, след това - за червен живак в изоставени складове във Враца и други нередности.

След сигнала за опасния серовъглерод и първото уволнение премиерът Бойко Борисов го върна на работа, а опасният химикал беше извозен със специални цистерни и замина в чужбина.

Последва сигнал за сандъци в бивш военен склад с червен живак и калиев перхлорад. Тогава районът беше отцепен, а вътре влязоха експерти със защитни костюми. Последваха и протести на местни.

Междувременно колеги на Караиванов отказаха да работят с него откриха подписка за отстраняването му.

Преди няколко дни последва и ново съкращение, което новият директор на екоинспекцията, назначен преди месец, не пожела да коментира. Той заяви по телефона, че това не е уволнение, а съкращение.

Жители на Враца излязоха днес на протест в подкрепа на експерта.

Те се събраха пред сградата на Областната администрация с настояването инж. Караиванов да бъде върнат незабавно на работа.

„Хем се чувствам горд за това, което на правих за хората в града, за живота и здравето им, от друга страна, дори съм отвратен, че това се случва в една нормална държава“, коментира инж. Георги Караиванов.

Вижте повече във видеото!