Цял блок с 200 семейства в столичния квартал "Студентски град" се обединява срещу строежа на нова сграда. Според живеещите това ще им отнеме паркоместата и зелените площи.

„За този градоустройствен план слушаме от 13 години. През 2010 г. отново се бяхме събрали на протест. Тук 15 години се събират да играят всички деца от квартала. За това време общината не направи детска площадка, няма никакво развитие с цел да се създадат условия за децата, а ще се изсече и тази останала зеленина“, посочи майка от блока.

Преди няколко дни са разлепени листове с готово решение.

„Преди 20 години инвеститор започна да разкопава улицата при нас, махаха се павета, получихме писмо от общината и инвеститорът си смени намерението, оставиха ни кална улица. Ние със собствени сили след това засипахме, валирахме и не газим съвсем в кал. Когато изсичаха дървета, помолих да дойдат и да погледнат, но екологът каза, че е много зает“, посочи Никола Илиев.

От Столична община отговориха до bTV, че съгласно действащия устройствен план от 2010 г., е одобрена улична регулация, която осигурява транспортен достъп до поземления имот и улицата ще бъде изградена от инвеститора в пълен обем на пътното платно. Така през улицата ще преминават всички бетоновози към новата сграда, която ще се строи.

"Никой от нас не смята да пречи на изграждането на една нова сграда. Тази предвидена сграда има прекрасен достъп от един огромен булевард и не виждам какво е затруднението изграждането ѝ да се случва от достъпа на булеварда.

Тук има множество апартаменти, деца и хора, които няма да имат нормален достъп до сградите си. Ще се премахнат рампи, тревни площи... Искаме да разгледат подробно проблема на местно ниво и това, което ще се случва, да се направи с мисъл и с добре приложена практика. Защо трябва да се нарушава спокойствието на толкова много хора, ако има друг начин?", посочи Мила Малинова.