Протест организираха жителите на хасковското село Малево. Недоволството им е предизвикано факта, че място в тяхното землище е определено за загробване на 40 000 пилета от птицеферма с установено огнище на птичи грип в съседно село.

Решението за погребването на птиците там е взето през 2018 г. на междуведомствена комисия и е съгласувано в РИОСВ-Хасково и Басейнова дирекция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основните притеснения на хората са, че три дена преди празниците продължават безумията на българските институции, без да се съобразяват с местното население и и местната власт“, заяви кметът на Малево Михаил Михайлов.

„На 50 метра е параклисът на селото - строен, където има лековита вода. На 20 метра от загробването има чешма, на 500 метра е вододайната зона на селото. В селото живеят 1500 души. Това безумие трябва да спре. Спираме движението, ще блокираме главния път, ще стачкуваме, докато не приключи това безумие. Тези птици си имат място и то се нарича екарисаж“, каза Михайлов.

Снимка: btvnovinite.bg

След блокадата институциите спряха решението. От екоинспекцията в Хасково започват проверка на случая и как е издадено разрешителното за загробването на птиците.

„Ще намерим друга площадка - дори сега ще отида край фермата да видя дали  не може да се заровят в нея“, каза проф. д-р Паскал Желязков, изп. директор на БАБХ.

Според проф. Желязков проблемът с инфлуенца по птиците у нас се задълбочава. Открито е второ огнище във птицеферма в Пловдивско. Въпреки че птичият грип не е опасен за хората, от БАБХ започват епидемично проучване в засегнатите птицеферми и дали тяхна продукция е стигнала до магазините