Жители на село Скравена излязоха на протест. Причината - липсващ пътен възел. По думите на местните, проектът, изготвен от пътната агенция, лишава над 2000 души от пряк достъп до високоскоростния път Мездра - Ботевград, който в момента се изгражда.

В подписката на над 500 жители се настоява за директно отклонение и до тях. Високоскоростният път разделя селото от вилната зона и манастира "Св. Николай". През общински пътища жителите ще трябва да се връщат до съседното Новачене или да стигат до Ботевград, за да се включат в новото трасе. 

Здравко Лисичков, председател на инициативния комитет на протестиращите, обясни, че най-съществената причина за недоволството на хората е манипулативното отношение на АПИ. По думите му от пътната агенция заявили, че ще има бърза връзка със скоростния път.

"Хората от селото, от вилната зона и от близкия манастир "Св. Николай", трябва да отидат до Ботевград или до Новачене, за да се качат на новия скоростен път", обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Инж. Иван Досев от АПИ обясни, че на два пъти е имало обществено обсъждане от къде ще минат достъпът и връзката с пътя. 

"Скравена има пълен пътен възел, който е в посока Ботевград, на хиляда метра от селото, така че връзките на скравенчани са осигурени, трябва да се направи едно допълнително проучване, с което ние сме се заели", обясни Досев.

Хората казват, че са готови да излизат всеки ден на протест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!