Протест срещу идея за пешеходна зона - жители на район „Средец“ са против в бъдеще емблематичната за София ул. „Цар Иван Шишман“ да се затвори за коли.

Превръщането на улицата засега е идея. Сред жителите беше проведена и анкета. По-голямата част от допитаните подкрепят проекта. Има и такива обаче, които не са съгласни.

Сред тях е председателят на УС на Сдружение „София днес и утре“ Венцислав Банчев. За „Тази сутрин“ той коментира, че не се обмислят всички гледни точки на живущите в района.

По думите му се създава конфронтация между бизнеса и живущите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не сме съгласни с инициираната анкета. Тя беше много труднодостъпна, особено за възрастни хора и не е представителна извадка“, обясни Банчев.

Според него хората са притеснени улицата да не бъде превърната във втора „Витошка“ и изтъкна, че наоколо има три училища, ясла и детска градина.

„Не мога да си представя как ще има съвместно жителство на пешеходна зона със заведения за алкохол и училище. Не мога да си представя как нашите деца ще обикалят между масите и ще влизат в спорове с хора, които са дошли да се забавляват“, коментира той.

Общинският съветник Борис Бонев обясни, че в момента има внесено предложение, което касае затварянето на една част от улицата, само през летните уикенди.

Снимка: btvnovinite.bg

Той показа и данни, според които 87% от трафика по улицата е пешеходен, без тя да е изцяло пешеходна.

Снимка: btvnovinite.bg

Бонев допълни, че е внесъл предложение да се намалят служебните абонаменти на институциите за паркиране в центъра на София. Според него по този начин ще се освободят стотици места за гражданите.

А районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков заяви, че винаги, когато заема позиция при обсъждането на въпроси, които касаят гражданите, иска да знае какви са нагласите.

„Анкетата няма претенции за представителност или задължителност. Тя е за моя и обществена информираност. Освен онлайн, имаше и офлайн версия чрез попълване на място“, коментира той.

Снимка: btvnovinite.bg

Трайков уточни, че гласът на всеки ще бъде чут.

Жителите са готови за диалог. Какво ще се случи с улицата – най-вероятно ще стане ясно след 9 юли.