Търговци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба в бранша, която по думите им, ги обрича на фалит. Прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово, за да изразят недоволството си.

Според новата наредба на БАБХ търговците на зеленчуци трябва да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ обаче е прекалено скъпо и се бави доста, казват протестиращите.

По 420 лева трябва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и в Пловдив, обяснява протестиращият търговец Крум Груйков от Петрич.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато излязат резултатите, стоката стои заключена и се разваля, допълва Груйков.

Търговците недоволстват, тъй като не са им били признати и европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени оттам.

Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида.

Таксите се определят от лабораториите, а не от новата наредба, заяви Калина Милушева от БАБХ. Според нея няма проблем да се признават сертификатите, с които пристигат плодовете и зеленчуците от чужбина, ако те са издадени от сертифицирани европейски лаборатории.

Целта на новата наредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени  продукти, заяви Милушева.

Протестиращите търговци и производители са категорични, че нямат нищо против тестовете на плодовете и зеленчуците им за пестициди, но искат това да става на разумна цена и да се извършва в рамките на деня от мобилни лаборатории, за да не се разваля стоката им.