Лозари излязоха на протест заради ниските изкупни цени на гроздето. Край Поморие те блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг. За половин час отсечката беше затворена, а движението - отбивано от полицията.

Производителите на грозде от цялата Бургаска област искат по-високи субсидии. Според тях себестойността на произведеното грозде е по-висока от изкупната цена.

„Това грозде струва 850-900 лева на декар разход, изкупуват ни го на 50 стотинки, даже да не кажа и 40. В Поморие навремето имаше 1800 декара от този сорт, в момента надали има повече от 300 декара“, каза и лозарят Младен Върбанов.

„Нашите искания не са политически, а за оцеляване на лозарството в България“, посочи и друг от протестиращите лозари. По думите му разходите са много големи, себестойността на гроздето е голяма, а изкупните цени не покриват тези разходи.

Според друг от протестиращите, цената на гроздето трябва да бъде минимум 1,50 лв. за килограм.

„В момента цените все още не са обявени, но те се определят от частни лозарски изби, които имат собствени лозя. Въпросът е гроздето на свободните лозари, земеделските производители и земеделските кооперации къде ще отиде. Цената е изключително ниска – движи се около 60 ст.“, обясни лозарят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!