Търговци на зеленчуци от цялата страна заплашиха да блокират днес граничния пункт „Кулата“. Те са  недоволни от новата заповед, която изисква да се сдобият със сертификат за пестициди, преди да пуснат вносната стока на пазара.

Това според тях е скъпо и отнема време, през което продукцията им стои в складовете и се разваля. Те обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато протоколите им бъдат върнати – минават минимум 5 дни. 

„Всичко си е по старому, единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите – нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец – това е непоносимо“, коментира един от протестиращите.

Те излизат на протест за втори път, след като при първата им демонстрация не е имало реакция от властта. Протестиращите са на мнение, че тези задължения трябва да се изпълнят от техните колеги в Гърция. 

„Тези проби са по 420 лв. за всяка партида и са за сметка на самия търговец. Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди – трябва да заплатим и глоба“, посочи един от недоволните търговци. 

Директорът на ОДБХ – Благоевград д-р Михаил Бащавелов посочи, че от 10 юни има промени в наредбите и се признават всички сертификати. Той уточни, че са добавени всички лаборатории в България, освен двете, които са били разрешени първоначално. 

„90% от колите, които минават са със сертификати от страните, които идват е те се признават. Българския производител се изследва постоянно, прави се мониторинг по време на вегетация, както и на готовата продукция“, допълни той.