Перник ще се снабдява с вода от язовир "Белмекен". Това стана ясно след съботната извънредна среща при премиера Борисов с министри и експерти. За да стигне водата до Перник, обаче, ще се използва водопреносната мрежа на София.

Снимка: btvnovinite.bg

"Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв начин. На изхода на Мало Бучино преди водопровода, който ще се построи до Перник, ще има спирателен и измервателен механизъм. По този начин ще знаем точните количества вода, които се пренасочват“, каза в ефира на bTV Прошко Прошков, общински съветник в СОС.

От „Софийска вода“ ще бъде изисквано да предоставя ежемесечни справки за подадените количества вода и наличието на вода в язовирите.

Снимка: btvnovinite.bg

Прошко Прошков заяви, че няма да се стигне до това водоснабдяването към Община Перник да бъде прекъснато, защото дори и при абсолютна суша, София е осигурена с вода години напред.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че на този етап водният режим няма как да бъде отменен. Перничани обаче трябва да са по-спокойни, че ще имат гарантирана вода.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му през последните 30 години не е имало подмяна на ВиК структурата в Перник и това е довело до тази голяма загуба на питейна вода.

"Бяха отпуснати 24 милиона лева за подмяна на водопреносната ни мрежа извън големия воден проект, който ще стартира пролетта. В рамките на година и половина Перник ще има подменена подземна ВиК инфраструктура, която ще свали значително загубите, които са в момента в мрежата“, обясни кметът на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Разчетите на ВиК дружеството са, че в рамките на следващите три месеца язовир "Студена" да може да гарантира водоподаване.

"В момента, в който се пусне вода от Мало Бучино към Перник, ще се спре водоподаването от "Студена", за да може язовирът да започне да връща обемите си“, поясни Станислав Владимиров.