„Определено може да кажем, че причината за смъртта (на Алена Щерк) с оглед събраните до момента доказателства и последните експертизи е тежка черепно мозъчна травма, която е довела до летален изход“, заяви заместник градския прокурор Иво Илиев в „Тази сутрин“.

Все още обаче оръжието на престъплението не е открито, каза Илиев. По думите му основен заподозрян за убийството е Виктор Спига.

„Няма никакви улики и доказателства, които да водят до извод, че друго лице е участвало в извършването на това тежко престъпление“, каза прокурорът.

„Тепърва ще се правят всички експертизи. Към този момент смятаме, че има достатъчно доказателства за неговата виновност. Това е причината всъщност той да бъде привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Има ДНК в колата на лице от мъжки пол, което съвпада с ДНК-то, взето от негови лични вещи и  принадлежности. Това ни кара да смятаме, че именно той е управлявал колата за последно, а както разбрахте, тялото е отнесено от дома ѝ до местността, където е намерено именно с този автомобил“, каза Илиев.

„Мотивите за извършеното престъпление - дали е ревност или неуредени финансови отношения, ще бъдат изяснявани впоследствие. На този етап беше важно всъщност да разкрием извършителя на престъплението“, каза Илиев.

В момента Спига се намира в арест в италианския град Асколи. Кога ще бъде екстрадиран, „зависи изцяло от италианските правораздавателни органи. Италианското законодателство, ако допуснем, че то е синхронизиран с европейското и е сходно с нашето, има два варианта - ако лицето даде съгласие да бъде екстрадирано, може буквално това да стане в рамките на десетина дни, ако не даде съгласие, ще се мине по другата процедура, която е по дълга пред съд и може да отнеме до два месеца“, коментира Илиев.

Прокурорът заяви, че в неговото ведомство не са получавани сигнали от Алена Щерк за насилие срещу Спига: „Това не е изяснено категорично, но доколкото направихме бърза проверка в прокуратурата, такива сигнали няма. Разбира се, ние ще направим още по обстойна проверка и ще установим дали в полицията няма подавани такива сигнали, но до момента аз лично нямам информация“. 

Не са установени съучастници на Енев при нелегалните погребения засега

Илиев коментира и случаят с нелегалните погребения край село Клисура, където СГП оказва помощ на Софийска районна прокуратура. Засега не са установени съучастници на траурния агент Георги Енев.

„Съучастници в извършеното престъпление не ми е известно да са установени до момента. Разбира се, в процеса на разследването може да се събират доказателства за такива, вероятно самото заравяне на трупове не е извършено лично от него, а от други лица, но тях по-скоро не мога да ги зачисля към някоя престъпна схема, защото едва ли са знаели за измамите, които той прави с хората“, коментира прокурорът.

Изчезналият ИТ специалист

„Нямаме нова информация, която може да ви споделим. Работи се по версията за отвличане. Най-малкото е необичайно в поведението на едно лице да изчезне, да загуби контакт с близките си, да не го знаем къде се намира и да не работим именно по водеща версия отвличане“, каза Илиев.  

„В момента Ви уверявам, че се обработва изключително голям обем информация и се анализират много данни и смятам, че в скоро време би могло да даде резултат“, допълни прокурорът.