Над 100 хотелиери ще трябва да връщат пари, които са им били изплатени по програмата за украински бежанци. В списъка има суми за над 100 000 лева. Установените нарушения са след направена проверка и вече е внесена в прокуратурата. 

В същото време много от хотелиерите не са получили сумите, които им се полагат от програмата за настаняване на бежанци.

„Проблемът не е само мой, имаме два списъка – един за хора, които имат да връщат, другият – за хора, които имат да взимат. Изключително сме обезпокоени, защото мина много дълго време, през което е имало проверки. Искаме яснота как са получени тези резултати и искаме тези средства да се преведат спешно, защото вече не издържаме финансово“, казва Десислава Николчева, която е хотелиер.

По думите ѝ става въпрос за различни суми. Хотелиерите не са уведомени за точните причини, заради които дължат пари. По думите им това се дължи на разминаване на данни, дублиране на имена на украински граждани, както и други грешки и разминавания. 

Някои хора пък се оплакват, че трябва да връщат определена сума, а в същото време не е получили тази по програмата.

„От месеци търся комуникация с министерства, отговор не получаваме от никой. Няма ни в списъци, абсурдите в програмата са страшно много. При нас в момента има 14 бежанци, имаме да получаваме 80 000 лв. В последния списък имаме удостоверение за получаване 12 000 лв. Ние вадим пари буквално от нашия джоб, за да осигурим на хората нормален живот“, казва Росен Ройдев. 

Хотелиерите и работниците настояват и за отговор какво се случва след края на програмата за бежанци, която продължава до 30 юни. Те искат спешна среща с новия министър на туризма.

В недоволството в „Слънчев бряг“ се включиха и украински бежанци, които няма къде да се настанят след края на юни.