Не сме някаква терористична държава, не сме Сомалия, за да се създава главна дирекция с национален обхват, която да обединява жандармерията и СОБТ и да е извадена от системата на областните дирекции на МВР, смята проф. Веселин Вучков.

По тези законови промени няма обществено дискусия и са необясними, казва юриста, според когото една от възможните причини за тази реформа в структурата на МВР е да се създаде едно ново НСО, едно ново охранително звено за политиците, което, за разлика от другото, да е капсулирано във вътрешното министерство и да има по-малко възможности за контрол.

Вучков смята за неприемлива и идеята на ДПС срещу заплащане НСО да предлага охрана.

Снимка: btvnovinite.bg

В своето първо интервю от подаването му на оставка като вътрешен министър в кабинета „Борисов 2“ през 2015 г. Веселин Вучков разкри в студиото на "Тази сутрин" причините да се оттегли от властта тогава.

„Когато се явиш пред обществото с някаква предизборна програма, включително да проведеш реформи в едно от най-тежките министерства, каквото е вътрешното. Събитията те поставят на най-важният пост в това министерство. Започваш реформи, в този момент разбираш съвсем неочаквано, че трябва да работиш с хората, с които си се противопоставял като опозиция 14 месеца. За мен е абсолютно неприемливо от всяка гледна точка и съвсем осъзнато подадох оставка“, каза Вучков.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемните личности, накарали Вучков да се оттегли, са били главният секретар на МВР, наследен от кабинета "Орешарски" Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, които по-късно са били освободени от премиера Борисов.

Веселин Вучков не поиска да даде оценка на неговите наследници на поста вътрешен министър, но каза, че иска да им напомни за ефимерността на този пост, който зависи от това да си на гребена на общественото доверие, а смисълът да го заемаш е да се проведат нужните реформи.

Опасност за демокрацията винаги съществува и затова не трябва да забравяме близкото минало. То е много добре описано в книгата на юриста Никола Долапчиев „България: превръщането в сателит“, която Вучков препоръчва горещо. Долапчиев е бил защитник на принц Кирил пред Народния съд, а след това избягва в Лондон и става невъзвращенец.

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорът на тази опасност за демокрацията е повече демокрация, смята юристът, който не смята, че политика е мръсна дума и се радва, че млади хора са политически ангажирани.