„Трябва да бъдем усърдни в езика, да знаем, че всъщност езикът е мярата за нашата нравственост, за нашата интелектуална способност. Когато ни гледат как горим, хората получават представа и всъщност кои сме и какво представляваме. Упадъкът на езика е начало на упадъка на една нация“, заяви писателят проф. Валери Стефанов в празничното студио за 24 май на „Тази сутрин“.

„Трябва да си намерим гласът, гласът е щит, апел, възвестяване на колективна грижа на осъзната храброст. Чувам много конформистични гласове. Чувам гласове, които много често не разбират сложността на ситуацията“, посочи писателят.

„За съжаление, думите стават все по леки, все по незабравими и малко са онези думи, като да кажем сократовото „познай себе си“, каза проф. Стефанов.

Литературоведът посочи, че е „важно е да познаваме миналото, защото това държи идентичността“.

Според него са необходими личности като княз Борис и цар Симеон, които едно време са създали нужната инфраструктура за знанието.

Не трябва да заменяме книгите за мощи. Поклонението пред мощите символизира победа на едно народно християнство над научното християнство, смята Стефанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!