Проектът за нова Конституция е гавра с конституционализма. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ конституционният съдия проф. Атанас Семов. Все пак той смята, че има нужда от Велико народно събрание.

„България има нужда от Велико Народно събрание, но това, на което станахме свидетели, е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална по начин несъвместим с европейската нормалност. Ако не се вземат мерки - има опасност да бъдат касирани не само изборите, но и демокрацията“, каза той.

Проф. Семов определи годината с думата "неадекватност": Мерките на управляващите по отношение на COVID кризата дават сигнали за неадекватност."

„Нямаше нито една мярка, в която да не чуем две взаимноизключващи се твърдения. Сутринта казваме налагаме, вечерта отлагаме“, каза той.

Според него на категоричната позиция "пречат някои лобистки интереси".

„Няколко приятели хотелиери се оказаха по-важни за властта от хвърлените с риск за живота няколко хиляди медици. В крайна сметка ние седнахме от два стола на земята. 10 дни се обяснява, че мерките трябва да се прекратят на 21 декември, после се казва, че не трябва“, смята Семов.

Според него се пилеят пари за ненужни, или поне не спешни разходи в държавата: „А в същото време нямаме пари за масово тестване. Не може да купуваш кораб, когато имаш COVID.”

Корупцията и България

Конституционният съдия видя неуспех в битката с корупцията. „Нямаме въобще у нас битка с корупцията. Корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията. В Резолюцията на ЕП ясно се казва, че сме дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството и да бъдем ремонтирани“, коментира Семов.  

Според него „логиката на политическия живот у нас е подчинена на съществуването на този проблем.“

„Българският политически механизъм съществува заради облагите от властта заради корупцията. Нещата се променят към по-лошо“, каза още конституционният съдия.

Предстоящите избори - възможно ли е да има касиране?

"Напълно възможно е да има предсрочни избори догодина. Но важни са личностите, които влизат в парламента. Интелектуална мощ трябва, както и способност да се води държавата, а не да са водени от някого“, коментира още проф. Семов.

Според него народният представител „трябва да е създател на съдбата, а не воден от волята на някого.“

„Отговорността изисква да не се допуснат причини за касиране на изборите, почти винаги има реакции срещу провеждането на избори. Трябва да се осигурят машини“, обясни Семов.

Относно Северна Македония според конституционния съдия сме допуснали много грешки, а сега трябва гъвкава и далновидна политика, която той не вижда.

Вижте целия разговор във видеото.