В борбата с COVID-19 се появява нов проблем, свързан с договорите между НЗОК и медицинските центрове за откриване на COVID зони в страната.

До момента има 64 зони, които са сключили договор с НЗОК, но процесът продължава, каза в "Тази сутрин" управителят на Касата проф. Петко Салчев, признавайки за съществуването на такъв проблем.

„Подготовката на целия този процес, съвместно с министерството, започна преди месец, месец и половина. Досега COVID зоните само установяваха дали пациентът е болен, или не. Оттук нататък ние доразвихме това нещо и те се включват към наблюдение и лечение на пациентите. Това е една допълнителна опция за пациент, който не би трябвало да влезе в болница“, обясни проф. Салчев.

На местата, където все още няма такива, директорите на районните каси разговарят със съответните центрове, които имат договори с НЗОК, за да се включили в този процес.

Проф. Салчев увери, че личните лекари не са изключени от процеса, но в същото време те не могат да издават рецепти за безплатни лекарства на пациентите, а само да ги препращат към съответните COVID зони, откъдето да получат такива. Това в момента е невъзможно там, където няма открити такива зони.

„Личните лекари продължават по техния си регламент да пускат електронни направления, електронни рецепти и т.н. Те могат да изпратят пациента към съответната COVID зона за наблюдение и лечение“, обясни още проф. Салчев.

Относно комплекса от лекарства той коментира, че НЗОК само плаща.

„Ние изпълняваме това, което експертите от Министерство на здравеопазването казват, че е необходимо да се включи в пакета“, каза проф. Салчев.

Той опроверга и твърденията, че част от лекарствата са дефицитни, като обясни, че те могат да се заместват с други, тъй като са от определени групи и няма опасност аптеките да останат без тях.

За отпуснатите допълнителни пари за Касата от НЗОК коментираха, че те вече са разпределени от парламента по перата, които той самият е определил.

„Във всичките здравноосигурителни плащания има съответните разпределения, които са публикувани в Държавен вестник. НЗОК плаща за дадена дейност. Ние не разпределяме, ние не даваме и не усвояваме“, поясни той.

Според проф. Салчев НЗОК не може да гарантира как болниците разпределят средствата за медиците на първа линия и не могат да има контрол над тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!