Запъплянето ще започне във вторник или по-скоро в сряда. Това каза в предаването „Тази сутрин“ проф. Георги Рачев.

„Има три циклона. Първият вече замина, а вторият започва късно тази вечер и ще продължи да ни носи лошо време в събота и неделя. След това малко ще ни отпусне. Третият циклон ще мине през страната ни във вторник“, обясни той.

Според проф. Рачев са паднали добри валежи в подходящото време и на подходящите места. „Погледнах, че е имало добри валежи над язовир „Ясна поляна“, който снабдява с вода Южното Черноморие. Сезонът се очертава много успешен от туристическа гледна точка и добрата новина е, че няма да имаме проблеми с водоснабдяването там“, поясни той.

Проф. Рачев коментира още, че в събота западните райони на страната ще се радват на повече слънце и по-сухо време. От Пловдив към Бургас обаче валежите ще са интензивни. „Източна България принципно има нужда от повече валежи“, поясни той.

В неделя западните райони на страната ще са с преобладаващи валежи, а хората в източните райони ще се радват на повече слънце. „Над 1200-1300 метра ще вали дори сняг – ще се образува нова снежна настилка“, допълни той.

Проф. Рачев каза, че температурите до сряда ще са доста ниски, а метеорологичната обстановка ще е динамична. Той предупреди шофьорите да са много внимателни, особено ако пътуват през проходите.

Вижте пълната 14-дневна прогноза във видеото.