Увеличаването на размера на наказанията няма да намали съществено ръста на престъпленията. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ юристът и бивш вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски“ проф. Пламен Панайотов по повод предложенията за промени в Наказателния кодекс и по-строги наказания за убийство на пътя.

„При умишлено убийство на пътя в момента санкцията е от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Ако бъдат направени промените, санкцията най-вероятно ще стане от 15 г. до 20 г. лишаване от свобода. Увеличението не е кой знае колко значително, т.е. санкционните последици няма да се променят съществено“, уточни той.

Според него дори може да отпадне доживотният затвор без право на замяна.  

„България е единствената страна в Европа, където има два типа доживотен затвор, между които няма съществена разлика. И в двата случая се касае за доживотен затвор, като при единия съдът може да реши да промени наказанието на срочен затвор“, обясни проф. Панайотов.

По негово мнение в много редки случаи трябва да се прибягва до наказателна отговорност спрямо лицата, които са нарушили карантината си, освен в случаите, когато се касае за наистина сериозно нарушение, което би застрашило живота и здравето на повече хора.

Вижте цялото интервю във видеото!