Темата за пътната безопасност ме прави гневен. Трябва да има чувство за справедливост и наказанията за убийците на пътя да бъдат увеличени, заяви експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

За „Тази сутрин“ той обясни, че след катастрофата в Своге е била създадена Държавната агенция за пътна безопасност, която е изляза с голям доклад от над 150 страници. В него са били записани амбициозни цели и конкретни срокове.

„За 2019 г. мерките бяха 41. Докладът в момента е 63 страници. Махнати са абсолютно всички срокове и не се знае дали се предприемат някакви действия“, подчерта Ананиев.

Според него наказанията не трябва да са само за водачи, причинили катастрофа след употреба на наркотици, но и за такива, които карат без книжка, пили са алкохол или карат с превишена скорост.

„Ще получи ли убиецът на Милен Цветков условна присъда и няма да я получи само, защото е Милен Цветков или, защото имаме правосъдие, което дава ясен знак, че не може да излезеш на пътя дрогиран, без книжка или с превишена скорост, да убиеш и да ти се размине“, беше категоричен експертът.

Той коментира, че у нас има 11 институции, които по конституция отговарят за пътната безопасност. Според него в списъка със загиналите при катастрофа има една цифра, зад която обаче стоят имена на хора със семейство и приятели.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!