На книжния пазар у нас излиза „Антарктическа кухня“ – любопитно четиво, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи.

Автори на книгата са полярният изследовател и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I” и журналистът и фотограф Иглика Трифонова.

„Полярниците, които живеят далеч от дома и семейството, получават уют единствено чрез готвачите, които са скрити за широката публика. Всичко трябва да е планирано предварително до най-малкия детайл, защото там няма магазини“, споделя проф. Христо Пимпирев.

Днес всяка антарктическа база има професионален готвач, но в миналото за приготвянето на храната са се грижили всички заедно. На българската база например 15 години готвач е бил геологът Никола Петков.

Книгата освен рецепти съдържа и историята на всяка полярна база – кога е построена, къде се намира и др.

„На испанската база организирахме първия футболен мач между България и Испания на Антарктида. Посрещнаха ни със знамената – българското и испанското, беше много забавно. Водихме ги три на едно, но все пак нали сме съседи и приятели и завършихме наравно – три на три. След това хапнахме една вкусна паеля, типичното испанско ястие“, разказва проф. Пимпирев.   

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement