На книжния пазар у нас излиза „Антарктическа кухня“ – любопитно четиво, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи.
Автори на книгата са полярният изследовател и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I” и журналистът и фотограф Иглика Трифонова.
„Полярниците, които живеят далеч от дома и семейството, получават уют единствено чрез готвачите, които са скрити за широката публика. Всичко трябва да е планирано предварително до най-малкия детайл, защото там няма магазини“, споделя проф. Христо Пимпирев.
Днес всяка антарктическа база има професионален готвач, но в миналото за приготвянето на храната са се грижили всички заедно. На българската база например 15 години готвач е бил геологът Никола Петков.
Книгата освен рецепти съдържа и историята на всяка полярна база – кога е построена, къде се намира и др.
„На испанската база организирахме първия футболен мач между България и Испания на Антарктида. Посрещнаха ни със знамената – българското и испанското, беше много забавно. Водихме ги три на едно, но все пак нали сме съседи и приятели и завършихме наравно – три на три. След това хапнахме една вкусна паеля, типичното испанско ястие“, разказва проф. Пимпирев.