"Някои учени наричат „Омикрон“ естествената ваксина. СЗО очаква възникването на още по-заразен и още по-безопасен вариант. В Дания възникна такъв подвариант на „Омикрон“, който веднага зарази населението до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават така желания обществен имунитет".

Това заяви в „Тази сутрин“ директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Динамиката на новите COVID случаи се дължи на смесването на циркулиращите у нас „Делта“ вариант и „Омикрон“, като „Омикрон“ вече е доминиращ. Колкото повече заразени с „Омикрон“ има, толкова повече ще бъдат и хората в болница, тъй като не можем да достигнем 30% на ваксинирани“, добави тя.

Проф. Петрова уточни, че в световен мащаб ваксинираните са 60%, като се има предвид, че в страните от третия свят почти няма ваксинационно покритие.

„Бустерните дози са изключително необходими, тъй като „Омикрон“ носи характерните качества на истинското COVID заболяване. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, независимо кой вариант, тъй като са сериозни последствията от него. Той поразява много други системи - сърдечно-съдовата, нервната, както и различни органи“, обясни още тя.

По думите ѝ има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, който е доказано имуногенен.

„Това е пептидна ваксина, която съдържа различни части от вируса във вид на белтъци, които могат да създават имунен отговор“, добави проф. Петрова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!