Момичето, чието око пострада при игра с лък, е добре след операцията и се възстановява. Това каза в предаването „Тази сутрин“ офталмологът проф. Александър Оскар.

„Състоянието на 12-годишната Теодора е задоволително към момента, но нямам търпение да отида в болницата и да видя как се чувства днес. Надявам се да я изпишем до края на седмицата. При всички положения няма да вижда така, както е виждала преди травмата на това око. Нашето желание е и ние се надяваме тя да има едно добро зрение, което да ѝ осигури добро качество на живот“, обясни той.

Проф. Оскар обясни, че вътреочните структури провокират имунно-възпалителна реакция и е възможно години след първоначалната травма да бъде засегнато и здравото око. Офталмологът поясни, че създателят на Брайловата азбука (Луи Брайл) ослепява точно по този начин – в детството наранява едното си око, а години по-късно загубва зрението и на другото си око, защото развива т.нар. офталмия симпатика (вид възпаление).

Снимка: bTV

Искам да благодаря на екипа в Александровска болница – на дежурния д-р Георгиев, на д-р Импалиатели, на доц. Здравков, който прекрати отпуската си, за да извърши оперативната интервенция, съвместно с анестезиолога доц. Атанасова. Самата операция продължи няколко часа. Имаше тежко разкъсване на роговицата“, каза още проф. Оскар.

От думите му стана ясно още, че са приели момичето в късните часове на нощта в събота срещу неделя. То е било отпаднало и с болки. „Вероятно ще има последващи интервенции. Сега е важно обаче шевът на роговицата да издържи. Детето започна да развива травматична катаракта, вероятно ще се наложи последваща операция и за това състояние“, каза още офталмологът.

Снимка: bTV

Проф. Александър Оскар призна, че на по-късен етап вероятно ще се наложи на това момиче да се направи и кератопластика – трансплантация на нова роговица. Той не пропусна да отправи предупреждение и към родителите, а именно – да внимават какви играчки купуват на децата си и как наследниците им държат вилиците по време на хранене, защото в Клиниката по офталмология на Александровска болница имало много малчугани, набодени в областта на очите с вилица.

Вижте във видеото какво още каза той за жегите и за слънчевите очила през лятото.