Атаките срещу Кирил Петков и Асен Василев ме изненадаха от гледна точка на това, че към тях се присъедини „Има такъв народ“, от другите източници не е изненадващо. Няма никаква логика. Има различни обяснения за поведението на ИТН – може би импулсивност, може би политически причини. В това число някакъв вид съгласуване с други политически фактори, това е само хипотеза.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов.

"Под политически фактори имам предвид не само партии, но и други субекти, които може да не са политически, но се занимават с политика. Спомняте си, че имаше едно съвпадение на тези критики с други подобни, много близки позиции, изразени от ДПС", допълни той.

Според проф. Маринов това може да е случайност, но може и да не е.

"Президентът има силен юридически екип и теоретически не е възможно да се напусне нарушение на изискванията на Конституцията", заяви проф. Маринов по повод твърдението на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" във „Фейсбук“, че номинацията за премиер на Пламен Николов е нелегитимна, защото според него няма данни парламентарната група на "Има такъв народ" да го е избрала преди връчването на мандата.

От президентството съобщиха, че "при възлагането на мандат за съставяне на правителство е представено решение на парламентарната група, с което от ИТН посочват Пламен Николов за кандидат за министър-председател, както и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители."

„Президентът връчи мандата в момент на напрежение между партиите, за да не стане то още по-голямо, защото видяхме, че след едни първоначални обнадеждаващи симптоми на диалогичност, изведнъж ситуацията рязко се влоши. В такива случаи е по-добре да се изпревари достигането на точка, където въобще разговорите биха били невъзможни. За щастие все още не сме я стигнали“, допълни проф. Маринов.

По думите му, ако съдим по стандартните критерии, шансовете за кабинет не с големи, но според проф. Маринов такъв ще има.

Вижте целия разговор във видеото.