Наближава кулминационното събитие в българския моден дизайн - годишните награди "Златна игла" на Академията за мода, които ще се връчат в края на октомври.

"За 27-а година провеждаме наградите "Златна игла", много нови неща ще има тази година. Тези дизайнери и модни къщи, които ще видим на подиума, са тъкмо творците и предприемачите в модата, които не отстъпиха пред напора на COVID пандемията - те продължиха да работят", каза в "Тази сутрин" председателят на академията проф. Любомир Стойков.

"Академията за мода и наградите "Златна игла" продължават да развиват своята социална мисия. Освен традиционната парична награда, ние също така предвиждаме закупуване на много важни дизайнерски принадлежности за студент по моден дизайн и финансова подкрепа - новото е, че студент по моден дизайн ще посети Седмицата на модата в Милано и ще има уникалния шанс там да покаже възможностите си", допълва той.

Лице на "Златна игла 2021" е българският топмодел Вероника Стефанова - "Мис България Свят 2017".

"За мен е огромна чест да бъда лице на най-престижните модни награди на Балканите - едни толкова значими награди за българската мода", каза Вероника Стефанова.

"Категориите на наградите са пет – ще бъдат връчени отличия за "Дизайнер на годината", "Модна къща на годината", "Моден фотограф", "Моден грим" и "Най-добър млад дизайнер", каза проф. Стойков.

"Първото дефиле, макар и кратко, ще бъде направено от Вероника Стефанова. Водеща на ревю-спектакъла отново ще бъде Гери Дончева", допълва той.

Постановката на ревю-спектакъла по повод Годишните награди на Академията за мода е на Боян Караиванов. Емблематичната статуетка на "Златна игла" отново е изработена от Анжело Красини.