„Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити или пък някакво друго вещество“, каза в "Тази сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова по повод новия атипичен хепатит, за който се чака първа проба, която да потвърди наличието му у нас.

Детето, за което има съмнение у нас, че се е заразило с новия хепатит, вече се е излекувало и е ясно, че не става дума за заразяване с досега известните хепатити, добави тя.

Има хипотеза, че не става дума за зараза, а за приети токсични вещества, добави епидемиологът и обясни, че периодично има случаи на неустановен хепатит.

„През последните 3 години имаме вирусни хепатити, при които причинителят не е установен. Това, че не е установен, не означава непременно, че протича по-тежко. Разбира се, в тази ситуация информацията, която идва от другите страни, е необходимо да се проследи дали тази бройка не става по-голяма от типичното и да се правят по-широк кръг изследвания“, каза проф. Кожухарова.

Епидемиологът заяви, че децата не са рисковата група, а по-скоро може да са възрастните. Затова е важно да се следи хигиената.

Кожухарова коментира и коронавируса, като поясни, че е възможно да се появи нова вариант през есента.

Четири пъти повече са излекувани от новозаразените за изминалото денонощие. 624 са новите случаи. Това са близо 7% от направените над 9000 теста.

„Към момента всъщност картината е много благоприятна. Нищо особено не се случва, сега бройката е по-голяма поради почивните дни. Факт е обаче, че общата смъртност, която включва всички причини, вече се върна към нормалните си нива за последните 5 години до 2019 г.“, заяви епидемиологът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!