Все още няма резултат от пробите на първия предполагаем случай у нас на дете, заразено с новия вид остър хепатит. То е от Бургас, изписано е от болницата без усложнения.

Момченцето, което е на 4 години и 8 месеца, е било лекувано от личния лекар, но без резултат, след което е прието в Инфекциозното отделение на бургаската болница. 

"Детето е постъпило с оплакване от обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Изписано е с подобрение, с терапия за дома и проследяване на състоянието. На този етап при него не са наблюдавани усложнения", обясни д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас обясни, че при детето няма данни за пътуване, за заболели около него лица в семейството и в колектива, които да ни навеждат на мисълта, че има някаква епидемиологична връзка.

Повече от месец детето не е посещавало детска градина. Въпреки това ще бъдат взети мерки от здравните власти. 

"Тук не знаем кой е причинителят. Затова една основна дезинфекция на помещенията ще се направи и оттам нататък ще се наблюдават контактните за симптоматика от отпадналост, стомашно-чревен дискомфорт и евентуално преглед от лекар след това", каза още д-р Мирослава Киселкова.  

Препоръките са за по-често миене на ръцете и дезинфекция. Към момента няма друг съмнителен случай на новия вид хепатит в Бургас.

"Нормалните хигиенни мерки, които вземаме обичайно, без да прекаляваме. Това, което родителите трябва да направят, е да се вглеждат в очите и кожата на децата си, в урината и в техните изпражнения и ако нещо ги притеснява, да се обадят на лекар, те вече са подготвени", обясни вирусологът към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб
 
Към момента няма друг съмнителен случай на новия вид хепатит у нас. Малко над 200 деца в 20 държави са заболели от новия хепатит. При едва 8 от тях се е наложила чернодробна трансплантация.

Какви са симптомите?

Те са подобни на тези като на познатите досега варианти на хепатита:

  • В рамките на няколко дни детето започва да се чувста отпаднало заради остро възпаление на черния дроб;
  • Пожълтяват склерите на очите и кожата;
  • Потъмнява урината, изпражненията изсветляват;
  • Съобщава се и за общо неразположение и лека температура до 38 градуса.