Ключът се намира повече в Скопие, отколкото в София, защото там има много повече несвършена работа, посочи проф. Анна Кочева – част от инициативата „Национален кръг „За Македония“. Така тя коментира пътят на Република Северна Македония към европейското членство.  

„Всяка една страна, когато започва преговори, трябва да изпълни определени изисквания, определени условия. Това са просто европейските ценности, които ние прокламираме и което звучи като клише, но всъщност е истина. Това са онези необходими условия, които трябва да гарантират, че става дума за една правова държава, в която се гарантират правата на всички нейни граждани“, посочи проф. Кочева.

„И тук искам да отворя на много голяма скоба и да кажа, че ние с  република Северна Македония нямаме малцинствени проблеми. Нито в Република Северна Македония има българско малцинство, нито в България има македонско малцинство, просто по силата на историческите обстоятелства една част от българския народ живее днес на територията на Република Северна Македония“, добави тя.

Според нея при уреждането на отношенията между България и Република Северна Македония не трябва да се намесват чужди сили, за да можем да урегулираме нещата по съседски и приятелски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!