Според чл. 75 от Конституцията новото Народно събрание трябва да се свика в едномесечен срок, тоест - до 4 май. То се свиква от президента на републиката, а ако той не направи това, може и по искане на една пета от депутатите.

Веднъж свикан, парламентът избира ръководство и се определят парламентарните групи. Най-голямата от тях получава първия мандат за съставяне на кабинет.

Ако не го направи в едноседмичен срок, мандатът отива при втората по големина. Ако и тя не успее, трета група по избор на президента получава мандата.

„Връчването на първия мандат се предхожда от политически консултации с парламентарните групи в Народното събрание. Консултациите могат да продължат различно. Мисля, че всичко ще приключи в рамките на месец и половина“, коментира в „Тази сутрин“ проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

„Президентът би могъл между връчването на тези три мандата да проведе допълнително консултации и няма определени срокове за това в Конституцията. Процедурата е гъвкава, но в правото има едно такова понятие разумен срок. Самата процедура за формиране на правителство по нашата Конституция е доста ускорена. Конституционният законодател не допуска голям вакуум в продължение а 6-7 месеца“, обясни проф. Пламен Киров.

По отношение на експертния кабинет той каза, че той също е политически, защото трябва да има политическа воля, за да бъде излъчен такъв.

„Практикува се в други европейски държави, не е изключение. Като гледам какво е разположението на политическите сили, които буквално не си говорят една с друга, трудно би могло да се допусне, че ще се излъчи точно такъв кабинет“, смята проф. Киров.

Той не допуска хипотезата, при която нито една политическа сила да не излъчи правителство и премиер.