„Различно е измерението на независимостта тогава и сега. Тогава хората са живеели единствено с тази мисъл в политическия хоризонт, единствено с тази мисъл – Македония трябва да отиде при майка България.“ Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ проф. Кирил Топалов от комисията между България и Северна Македония.

Според него трябва да се говори и за обща история между нас, но вече всичко е много по-различно, по думите му дори и сега лидерите в Северна Македония да употребяват словосъчетанието обща история, това може да е свързано с произнасянето на страната ни по въпроса за отваряне на пътя на Северна Македония към ЕС.

Проф. Топалов показа архиви за Гоце Делчев и обясни, че в тях никъде самият Гоце Делчев не е писал, че не е българи.

Дори и да е употребявал "македонец" или "Македония", то е било в регионален план, каза още историкът. 

Той определи днешния празник като второ освобождение:

„В известен смисъл е така, защото става свободна и независима държава 30 години след Освободителната война, тя е била автономна държава, но не и свободна и независима. След независимостта тя влиза равноправно в семейството на европейските и всички други народи , може да има свои институции, национални и интернационални, започва да функционира като нормална европейска държава“, каза още Топалов.

Вижте целия разговор във видеото.