Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но и в цяла Европа. Тази година обаче тръгна грип А и в Благоевградска област болните вече са 600 на 10 000, а епидемия се обявява, когато средно за страната регистрираните са 300 на 10 000.

Това обясни в "Тази сутрин" проф. Тодор Кантарджиев. Той допълни, че и някои други области също тръгват нагоре, но това е, защото една година не е имало грип и имунитетът в обществото спада.

По думите на проф. Кантарджиев основната разлика с коронавируса е, че при грипа симптомите се появяват до няколко часа след заразяване.

„В момента рисковата група, особено в София, са децата до 10-годишна възраст, но не е страшно“, каза проф. д-р Кантарджиев.

Той посъветва, който е болен, да си стои в къщи, да се носят маски и да се използват кърпички със спирт, както и да се избягва събирането на много хора на едно място и често да се мият ръцете.

„Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период. В рамките на два часа те заболява гърлото, костите, вдигаш температура и искаш да лежиш“, посочи още проф. д-р Кантаржиев.  

Той припомни, че грипът е силно заразно заболяване – един болен заразява 2-3 души.

„Има отделни бързи тестове за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипа“, обясни той.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че по отношение на коронавируса нещата засега са благоприятни.

„В края на март има 300 заразени на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента“, посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който засега пази достатъчно.

„На този етап има проведи проучвания за това как действа втора бустерна доза, но само за медицински персонал“, обясни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!