Пандемията си отивам ситуацията върви към това да става ендемична. Вирусът става като грипния т.е. той няма да си отиде съвсем, но ще стане поредният вариант на грип. Предните два вируса сега са птичи грип и свински грип. И този ще стане някакъв грип – „прилепов грип“ не знам как ще го кръстят.

Това заяви в студиото на „120 минути“ математикът проф. Николай Витанов.

„Честният отговор е не, нямаше да се хвана. Предположих какво ще се излее върху мен, но предположих до каква степен. Преди да се захвана, бях обикновен професор, който имаше проблеми с треперенето на ръката да напише формулата на листа, сега - след толкова обиди срещу мен нямам никакви проблеми. Мога да мина и през човек, вкалиха ми нервите. Коставаше ми доста неща, в началото косата ми не беше толкова бяла, но свикнах. Така цялата теория, която съм учил 20 г., успях да я приложа и на практика“, така отговори той на въпроса „ако сега може да върнете времето назад, щяхте ли да се занимавате с изчисляване, модели и прогнозиране на COVID-19“.

"България ще намалее с още един милион до 20 години. Това отдавна е изчислено, въпросът е какво ще направим по този въпрос. Смъртността ще е в основата, защото раждаемостта не може да се вдигне толкова бързо, това е въпрос на дългосрочна политика", заяви проф. Витанов.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!