Няма доказан бум на западнонилска треска у нас, но има сериозни съмнения за болно дете от Русе. Това каза в „Тази сутрин” професор Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Той поясни, че децата преминават през заболяването без сериозни последствия. Очаква се до края на деня да има окончателни резултати. 

Миналата година у нас имаше 15 случая на западнонислка треса, като два са смъртни.

Нашенските комари пренасят някои болести, няма бум на западнонилска треска у нас, в края на август и септември се проявява, а в столицата на Кипър Никозия са първите случаи, добави още специалистът.

Кантарджиев посъветва да ползваме естествени репеленти като чесън, мента и лавандула, които отблъскват комарите. По аптеките също има доста добри средства против насекоми, каза още той.

Едни от най-изложените на ухапване от комари са рибарите, а основно насекомите хапят вечер и през нощта.

Експертът посъветва майките да внимават с хигиената на децата си особено при затопляне на времето, понеже ентеровирусите също са опасни.

Той обясни и че увеличеното количество кърлежи се дължи на валежите и топлото време, които са повече през тази година.

Проф. Кантарджиев поясни и че случаите на предаваните от паразитите болести са намалели, понеже хората са се научили да пият антибиотик еднократно след изваждане на кърлежа.

Той коментира и чумата по свинете като посъветва стопаните да варят два пъти през няколко дни бурканите с месо, които правят по спешност в момента заради опасност от бутолиново отравяне.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!