Деца под 1 година да не бъдат водени в Гърция, Румъния и Сърбия. За това призова националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев заради повишената заболеваемост от морбили в Европа. Той допълни, че за последните 6 месеца на годината има два пъти повече случаи, в сравнение с миналата година по това време.

"Това не се случва заради кампаниите срещу ваксинирането, защото в Западна Европа няма много антиваксинални движения и не са толкова шумни, както у нас. Проблемът е в непълното ваксинационно покритие – доста големи групи от населението на Европа икономически мигрират, а децата остават неваксинирани”, заяви проф. Кантарджиев.  

 Експертът по заразни болести посочи, че на 1000 болни от морбили, обикновено умира един човек. Инфекцията е опасна, защото дори след години може да се прояви тежко заболяване, вследствие на нея.

"Може да се развие тежко неврологично усложнение – виждял съм млади хора, ослепели от морбили, видял съм много случаи на хора със засегнат мозък години след прекарване на тежка морбилна инфекция. Именно затова е по-добре да се ваксинират хората”, посочи националният консултант.

Проф. Кантарджиев посочи, че в България е имало повишени нива на заболеваемост от морбили през 2017г. Вирусът на морбили е внесен у нас от семейство, което е работило в Германия. Тогава са се разболели 140 деца в пловдивския квартал Столипиново и 20 в Пазарджик.

 Националният консултант посъветва хората, които са се върнали от Западна Европа да не контактуват с деца поне една седмица. По думите му в момента има опасност от разпространение на западнонилска треска на територията на страната ни.

"Това е вирусно заболяване, на което резервоар са птиците, особено прелетните, а нашата държава се намира на два пътя на птиците, които в момента се готвят да летят на юг. Тя се предава с комари. От 200 души, ухапани от комари, един може да развие тежко заболяване на мозъка”, каза проф. Кантарджиев.