Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно мутират. Това заяви в „Тази сутрин“ имунологът проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването. 

По думите му е нормално новите разновидности могат да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространение. 

„На този етап няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични, точкови мутации на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените в белтъка му позволяват по-бързо да се свързва и заразява клетките“, каза проф. Хайрабедян.

Той допълни, че ваксините „обучават“ организма да се „запознава“ с целия белтък и това, че части от него са видоизменени при различните варианти – не оказва влияние за имунитета. 

Според него многокомпонентна ваксина срещу COVID-19 може да се очаква до две години. Той обясни, че вирусът мутира на вълни и се знае, че негови варианти са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 г.

Проф. Хайрабедян посочи, че може един човек да кара различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ако първият път заразата е прекарана тежко. 

„Докато имунната система го разпознае и започне да го чисти наново, има един прозорец, в който не се знае дали тези хора могат да го разпространяват. Има много варианти, но британският, бразилският и южноафриканският са най-притеснителни за научната общност, защото по-трудно се влияят от терапии“, каза още той. 

Имунологът заяви, че британският вариант отдавна е дошъл у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента вирус, но доказването му е сложно и трудоемко. Той прогнозира, че има възможност голямата заболеваемост в България през ноември и декември да се е дължала именно на новия вариант.