Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно неочаквано добро решение. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право.

По думите му съдът е устоял на опит за натиск.

КС обяви вчера за противоконституционен указа на президента Румен Радев, в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Причината – Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция.

„Подобно на президента, вицепрезидента и депутатите така и министрите не могат да имат двойно гражданство. Тези хора ще се посветят на националната кауза, а гражданството е правно-политическа връзка на едно лице към държавата“, коментира Близнашки.

Според него КС се е произнесъл много пестеливо по казуса, а проблемът за гражданството в случая е проблем на лоялността.

„Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност. Формалната предпоставка е подписана декларация с невярно съдържание. Всички са били наясно с двойното гражданство, но са смятали, че може да се преодолее това. Тази декларация се проверява задължително от екипа на президента, който назначава служебното правителство“, коментира още преподавателят по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!