Надявам се да сме близо до пика на пандемията от COVID-19 и това са максималните цифри на новозаразени. Това заяви в „Тази сутрин“ директорът на столичната спешна болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той беше категоричен, че маските са най-големият враг на коронавируса. 

„Носейки маска, ние намаляваме риска от инфектиране, а ако се инфектираме – нашето вирусно натоварване е по-леко. Рискът да изкараме инфекцията тежко е по-малък. Една обикновена текстилна маска е достатъчна да ни предпази от разпространението на аерозолите“, обясни проф. Балтов. 

Леглата за COVID-19 

446 са леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в „Пирогов“, от тях 46 са интензивните. 337 от леглата вече са заети. Пациенти с COVID-19 се лекуват в основната част на болницата, Отделението по токсикология, части от урологията и хирургията.

Проф. Балтов беше категоричен, че пациенти не се връщат. Ако места няма, веднага се пренасочва към друго лечебно заведение. Той обясни, че пациентите се преглеждат в предтриажните зони и в зависимост от състоянието им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лечение. 

220 души със симптоми на COVID-19 са потърсили диагностика и лечение в спешната болница само през вчерашния ден. Директорът на лечебното заведение заяви, че се увеличават тежките случаи при млади хора, а причината – неглижирали са симптомите. 

„Пренебрегват лека температура, гърлоболът и лекият задух. Това говори за едно невглеждане в собствената ти физика и чакане да ти мине. Това не е добре“, добави той. 

Няма „чисти“ от COVID-19 болници 

Директорът на спешната болница коментира и казуса със столичната онкоболница, където лекари и пациенти излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение. 

„Това отделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна инфекция. Хората трябва да знаят, че няма болница, която да е „чиста“. Болните, които влизат, ние не знам дали са носители. Всички болници правим така, че да имаме място където да се лекуват пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания – инсулт и положителен за COVID, или хирургична операция и положителен за COVID“, коментира проф. Балтов. 

По думите му няма шанс онкоболницата да се превърне в COVID болница, каквито страхове има сред служителите в лечебното заведение. Според него няма как заразата да се разпространи сред останалите пациенти, ако се спазват мерките. 

Той обясни, че медиците се заразяват предимно във външна среда. Проф. Балтов даде пример с „Пирогов“, където 400 служители са се срещнали с коронавирусната инфекция и само седем са се разболели от COVID отделението. 

В джипа на премиера 

Миналата седмица проф. Балтов и здравният министър проф. Костадин Ангелов бяха в джипа на премиера Бойко Борисов, докато министър-председателят инспектираше новостроящата се АМ „Европа“. 

Според него работата му в болницата не трябва да се противопоставя на разходката с джипа. „Всеки хубав, нов път е предимство, дори за болните. Защото, ако се наложи един пациент да се транспортира от Драгоман в „Пирогов“, ако преди е ставало за час-час и половина, сега ще влезе в рамките на т.н. „златен час“ и ще направим всичко възможно за него“. 

По думите му електронното направление за PCR със сигурност ще бъде въведено до края на месеца. Той не разкри какво са коментирали в колата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!