Има три пласта на протестите в Париж Видимата част са разрушенията и палежите, от друга страна голямото количество жълти жилетки, които демонстрират, и от трета страна – най-невидимата, но най-внушителната – това са 72% от населението на Франция, които подкрепят протестите, коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV политологът проф. Анна Кръстева.

Точно 50 години ни делят от студентските барикади през 1968 г., изключително интересни са паралелите, припомни проф. Кръстева.   

„През 68 г. протестират против консумацията, протестиращите тогава казват, че консумацията е опиум за народа, с който елитите са опитват да ни опитомят. Днес исканията са за повече консумация. През 68 г. искат опазване на околната среда, днес искат да не плащат таксите, които са свързани с това. При протестите преди 50 години има големи каузи и има гняв, но има музика и любов, а днес има само гняв”, посочи още проф. Анна Кръстева.

По думите й в Европа има недоверието към елитите. „В момента няма вдъхновяващ реформаторски лидер, Европа трябва да разбере че в момента европейския проект е в ръцете на гражданите, не в ръцете на лидерите”, посочи още Анна Кръстева.

Тя уточни, че политиките на президента на Франция Еманюел Макрон не са напълно балансирани: „Той дойде с огромни обещания, с това да реформира страната, но част от тези реформи се възприемат от гражданите като политики за богатите. Примерно премахва данъка наследство, данъка солидарност върху наследството, облекчава богатите и увеличава данъчната тежест за гражданите. И затова много граждани независимо от насилието подкрепят „жълтите жилетки“, защото има едни фундаментални дисбаланси, които откриват“.

Според Кръстева развитието на една страна трябва да се усеща равномерно от всички социални групи. Тя добави, че протестите са движение без лидери и че говорителите им са избрани случайно, а президентът няма как да преговаря с някого.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!