В Световния ден на Черно море операцията "Мопанг" продължава с пълна сила. Нефт, а не мазут има в потъналия край Созопол кораб,  са установили проучванията на водолазите, които възобновиха източването на горивото.   

За течовете от него се знае от месеци, но сме на едва 16-ти ден добри метеорологични условия от началото на операцията, съобщи водолазът Ивайло Иванов, който заедно с фирмата си участва в проекта.

Той обясни, че в крайна сметка се е оказало, че „Мопанг” не е бил на мазут, а парната му машина е използвала суров петрол вместо въглища с цел да има повече място за полезен товар.

„Целият кораб е разграфен, до момента сме източили нефтено-водна смес около 300 кубика”, заяви Иванов пред камерата на bTV.

Как точно се работи по "Мопанг"? "Помпата, с която изсмукваме нефта, е на борда на потъналия кораб и посредством този шланг на кърмата на "Русалка" се качва директно в неговите танкове", обясни Ивайло Иванов.

Изпомпването на горивото ще продължи докато времето е хубаво. Ако и след това има останало количество, корабът ще бъде обезопасен и зазимен, а операцията ще продължи напролет.