Столичната здравна инспекция започва масово тестване за коронавирус в квартал "Факултета". Това ще става на специално изграден пункт в 75-о училище „Тодор Каблешков“.

1000 теста са дарени за провеждането на изследването. Четири екипа от РЗИ взимат пробите. В училището се влиза само с лична карта и маска, разкриват здравни медиатори от квартала. На място на пункта за тестване има хора, които ще следят за реда по време на вземането на пробите.

Тази сряда масови тестове са провеждани и в квартал "Филиповци".

Снимка: btvnovinite.bg

Подготвени са още 700 теста за жителите на "Факултета" за изследвания на случаен принцип с цел да се разкрият нови огнища, разкри директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Според него ограничителните мерки в този квартал трябва да продължат предвид откриването на нови случаи. 

Съобщението за тестовете е разпространено сред жителите на квартала чрез „Фейсбук“ и е минавано от къща на къща, за да бъдат уведомени, казва здравният медиатор Веселин Рангелов

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме да покажем на цяла България, че в квартал „Факултета“, няма толкова болни, колкото се говори“, казва Рангелов.

70 души вече се бяха тествали до обяд

Снимка: btvnovinite.bg

Петър е един от първите, които идват да се тестват. Казва, че от време на време има оплаквания и иска да се подсигури. Той е на 67 години и живее със семейството си от 17 души във фамилна къща. Казва, че ще доведе и тях да се изследват.

„Ами да има и положителни, веднага се взимат противоепидемични мерки след потвърждаване от ПСР теста“, казва Цезаринка Илиева от РЗИ.

Снимка: Леда Цветкова

„Много е важно да дойдат да видят дали им има нещо, ако да да се направи нещо, но да покажем, че няма толкова заразени“, казва здравният медиатор Трайчо Рангелов.

Тестването ще продължи и този петък.