В „Арена Армеец“ нощта на броенето е протекла спокойно. Близо 10 часа се отчитат протоколите на два от трите РИК-а в столицата – 23 и 25.

Обработени са протоколите на 25 РИК, а малко над 100 са протоколите, които трябва да се отчетат в РИК 23.

Хората казаха, че този път са се справили по-бързо в сравнение с минали години. Затруднение е било това, че изборите са били „2 в 1“.

Над 50 са сигналите за скъсани контролни разписки заради това, че хора, гласували на машини, са избрали грешната опция.

В "Асикс Арена" също броенето протече спокойно. Към 7:30 ч. то приключи.

Как премина нощта?

Без хаос и опашки - минути след 20 ч. членовете на секционните комисии започнаха да пристигат в залата. Час и половина след това първите излезли от тях вече поемаха към вкъщи.

Въпреки организацията обаче от районните комисии признаха - трудно ще бият рекорда от юли месец. Тогава боренето приключи за 6 часа.

"Не става много бързо, защото това са два вида избор. Допълнително съответно цифри, които трябва да се въведат в изчислителния пункт. Два комплекта документи трябва да се прегледат и да се приемат, така че с това темпо, което вървим, предполагам, че в сутрешните часове би трябвало да приемем всичките комисии", каза Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Процесът се е забавил и заради заличен от съда кандидат в 24 МИР в София, който обаче е е фигурирал в бюлетината.

В крайна сметка - в 8 часа бяха обработени всички над 1700 протокола в столицата.

С гласовете в 23 и 25 МИР ще бъдат избрани общо 30 народни представители.

За първите 7 часа от проверката на изборните книжа в "Асикс Арена" бяха обработени протоколите на малко над 300 секции. Такава е равносметката към 4 ч. тази сутрин. Изборният ден премина спокойно и без сериозни нарушения.

“Основните нарушения, за които бяхме сезирани, са, че комисията показва какво правят гражданите, че им се помага, че им се казва за кого да гласуват. Че е имало избиратели, които поради незнание или са се объркали, са натиснали опция само за единия вид избор. По всички сигнали са направени съответните проверки. Така че изборният ден като цяло премина много добре”, заяви Татяна Александрова, председател на 24 РИК.

„Имаше няколко технически проблема с машината, които бяха дребни. Просто хартията запецваше, защото хората я дърпаха много бързо. Имаше и хора, които не се оправяха с машинното гласуване. Съответно ние трябваше от разстояние да ги навигираме. В една от секциите в нашата сграда имаше проблем с машината, които не можеше да бъде разрешен и съответно трябваше да преминат на броене с бюлетини“, каза София Грънчарова, секретар в СИК Слатина.

В "Асикс Арена" се преглеждаха протоколите от 24 РИК, която включва 518 секции. От тях – 15 мобилни секции и две с хартиени бюлетини, защото избирателите са били под 300 души.

Решението на ЦИК за 100-процентово преброяване на разписките от машинния вот доведе до забавяне на процеса по оформяне на протоколите.