Множество нарушения се регистрират на новоремонтирано кръстовище във Враца. Оказва се, че пътят обърква шофьорите.

Само до преди няколко месеца кръстовището все още го няма. На негово място е черен път, който излиза на основна улица. Тя е двупосочна и често използвана. Води право към сградата на „Пътна полиция" и квартал „Дъбника“.

Снимка: btvnovinite.bg

След асфалтиране от управата на Враца превръщат мястото в "Т-образно" кръстовище. Забраняват движението в по-натоварената посока с маркировка и на практика левият завой е забранен.

Това принуждава шофьорите да правят нарушения. В клипа, изпратен от зрител на bTV, се виждат цели 14 само за 2 минути.

Новата организация принуждава шофьорите да минават върху маркировката и в насрещното. За да спестят риска от челен удар, някои предпочитат ляв завой от изхода за надясно.

Полицаите също се превръщат в нарушители. Правят и някои компромиси за шофьорите. Въпреки че патрулът на полицията е само на стотина метра от въпросното кръстовище, те не санкционират водачите и явно им влизат в положението.

Според пътните експерти мястото е опасно.

„Явно, който го е проектирал, не е бил голям почитател на левите завои, защото те отвсякъде са забранени. Имаме много сериозен дефицит от слагане на пътни знаци. Този знак ви казва, че сте с предимство, но не ви забранява да направите ляв завой. Това е грешка в организацията на движението“, казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

"Ако направим ляв завой, влизаме в насрещното и на практика това е предпоставка за ПТП. Аз се учудвам, защо не са направили едно по-прагматично решение - да кажем кръгово кръстовище, което ще работи много повече“, допълва Русинова.

Засега обаче кръстовището остава в този вид.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е законово изпълненото кръстовище по действащия регулационен план на град Враца, приет през 2011 г.“, заяви зам.-кметът на града инж. Цветан Стоичков.

„Общинска администрация е предприела действия за промяна на организацията на движение, но то е свързано със законови промени, които трябва да бъдат взети на общинско ниво“, каза Стоичков, който допълни, че ще бъде взето най-доброто възможно решение за шофьорите.

"Пътят все още е в строеж, не е в регулация и затова няма да струва пари на данъкоплатците", заяви зам.-кметът на Враца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!